Braćo i sestre župljani!

Sisačka biskupija i Hrvatska biskupska konferencija, nakon mjera koje je izdao nacionalni Stožer civilne zaštite RH za borbu protiv koronavirusa, dala svoje odredbe zbog zaraze korona virusom. Budući da dolazi Veliki tjedan i Uskrs, te događaji koji slijede tome treba dodati sljedeće:

1.    Liturgijska slavlja u Velikome tjednu

Za Sveto trodnevlje već je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela.

Obavještavam Vas svoje vjernike kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi, premda nećete moći fizički doći i sudjelovati.

Na Uskrs bit će organiziran prijenos svete mise iz župne crkve Gospe Snježne u 9 sati na župnoj stranici i stranici Grada Kutine.  

Mons. Vlado Košić, sisački biskup iz Sisačke katedrale voditi misna slavlja na Cvjetnicu, na Veliki četvrtak i na Uskrs, uvijek u 10 sati, što će direktno prenositi naš Ured za odnos s javnošću, putem interneta – link možete pronaći na službenoj web-stranici biskupije. Prijenos mise može se pratiti putem mrežnih stranica te Facebook i Youtube kanala biskupije.

Sv. Misa na CVJETNICU u crkvi BD Marije Snježne je u 8 sati.

(podsjećam da je župna crkva Gospe Snježne otvorena od 7.30 -12 sati te od 17-18 sati)

Za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dozvoljenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredbi, blagosloviti ćemo nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja..

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:

Uskrsna ispovijed

Crkvena nam zapovijed nalaže: „Svake se godine najmanje jedanput ispovijedi i o Uskrsu pričesti.“ Budući da ove godine u korizmenom vremenu nije bilo moguće organizirati ispovijedi te da najveći dio vjernika nije u mogućnosti pristupiti sakramentu pomirenja, podsjećam i sve pozivam i potičem da u aktualnoj nemogućnosti da prime sakramentalno odrješenje, iskoriste mogućnost postizanja oproštenja grijeha, kako nas poučava Katekizam Katoličke Crkve (usp. br. 1452), uz sljedeće uvjete:

1.      savršeno kajanje, koje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, koji je naše najveće dobro;

2.      iskreno traženje oproštenja svojih grijeha, u bilo kojem obliku, u kojemu ga je pojedini vjernik sposoban izraziti;

3.      čvrsta odluka da će, čim po okončanju pandemije bude moguće, pristupiti sakramentu pomirenja.

a) Misa posveta ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prije podne prenosit će se iz naše Katedrale u 10 sati. Svećenici neka obnove svoja svećenička obećanja sami, pred Presvetim u zgodno vrijeme taj dan prije podne.

b) Misa VEČERE GOSPODNJE u Kutini u crkvi BD. Marije Snjžene je u 18 sati.

(podsjećam da je župna crkva Gospe Snježne otvorena od 17.30 -18 sati)

U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu. Na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.  

c) Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se. Mi ćemo u našoj Biskupiji obred klanjanja Križu imati  na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 14. rujna kada Katedrala slavi svoju svetkovinu.

d) OBREDI VELIKOG PETKA u Kutini u crkvi BD. Marije Snježne je u 18 sati. (podsjećam da je župna crkva Gospe Snježne otvorena od 17.30 -18 sati)

Na Veliki petak Kongregacija poziva da u Sveopću molitvu uvrstimo zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Biskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv:

9.b Za pogođene u vrijeme pandemije.

Molimo i za sve one koji pate
od posljedica sadašnje pandemije,
da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima,
snagu zdravstvenomu osoblju,
utjehu obiteljima koje pate,
a preminulima puninu otkupljenja.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
jedino utočište u ljudskoj nemoći,
dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece,
koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije,
i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima,
podaj snagu onima koji se za njih brinu,
vječni pokoj udijeli umrlima,
te, dok traje ovo vrijeme nevolja,
molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu.
Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.

Treba nadalje pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina prisutnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od križa te kleknu ili se naklone. Neka se Križ ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

e) Slavlje VAZMENOG BDIJENJA u Kutini u crkvi B.D. Marije Snežne je u 20 sati. (podsjećam da je župna crkva Gospe Snježne otvorena od 8 – 18 sati za osobno moljenje i klanjanje kod Gospodinova groba)

U slavlju Vazmenoga bdijenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija. Na početku se zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet). U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja, nema blagoslova krsne vode niti krštenja.

f) Za blagoslivljanje  jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnik će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve.

Prigodna molitva:                                                                        

Gospodine Isuse Kriste, ti svojom smrću i uskrsnućem obnavljaš sav svijet. Uskrsnuvši od mrtvih, ukazao si se učenicima u lomljenu kruha, Molimo te, blagoslovi hranu što smo je pripravili i daruj nam zahvalna srca. Nauči nas da tebe kao gosta primamo u svojoj braći i sestrama. Primi nas jednoć kao sustolnike u svome kraljevstvu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Na Usrks bit će organiziran prijenos sv. Mise iz župne crkve Gospe Snježne u 9 sati na župnoj stranici i stranici Grada Kutine.  

Mons. Vlado Košić, sisački biskup iz Sisačke katedrale voditi Sv. Misu na na Uskrs, uvijek u 10 sati, što će direktno prenositi naš Ured za odnos s javnošću. Prijenos mise može se pratiti putem mrežnih stranica te Facebook i Youtube kanala biskupije.

2. Slavlja svete potvrde i prve svete pričesti

Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi slavlja sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum (koji ćemo vam na vrijeme najaviti).

Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

3. Očitovanje kršćanske ljubavi

Župni Caritas je već pomogao 62 obitelji u župi.  Okolnosti u kojima živimo traže i zauzetost u kršćanskoj ljubavi. Neka se pronađu mogućnosti da se pomogne potrebitima, posebno stradalima od potresa u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

Sve svećenike molim da se svojim novčanim darom osobno uključe u obnovu Zagrebačke katedrale i Bogoslovije. Također potičem u našoj Sisačkoj biskupiji i sve vjernike i dobrotvore koji mogu pomoći da svoj dar uplate na račun Sisačke biskupije u Zagrebačkoj banci – s naznakom: Za Zagrebačku nadbiskupiju stradalu u potresu.

Mlade vjernike, nakon što je Zagrebačka nadbiskupija objavila da se odgađa slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži, 9.-10.svibnja o.g., pozivam da nastave u duhovnoj pripremi slijediti Marijin poziv da učine što im Krist kaže (usp. Iv 2, 5).

Draga braćo i sestre, kao prijatelji Kristovi ne štedeći snage, budimo i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega, u duhovnoj blizini, u poučavanju i upućivanju, u svakovrsnoj brizi za bližnje,  svjesni da nam je i u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

4. Molitva

Sve vjernike pozivamo da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za ponovnim susretima u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.

Devetnicu Milosrdnom Isusu  započinjemo na Veliki Petak.

Obavljat ćemo pobožnost 15 min. prije obreda ili misa. ( A župljani se mogu priključiti molitvi Devetnice u svojim domovima bilo u 17.30 ili u 15 sati)

5. Poštivanje odredaba

Budući da zadužena civilna tijela, u skladu sa svojim odgovornostima i s novonastalim okolnostima, od vremena do vremena daju nove opće upute i preporuke, ovime se svećenicima i vjernicima posvješćuje da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi pa tako i vjernika.

Unutar zadanih mogućnosti, neka se organizira duhovni život obitelji.

Draga braćo sestre župljani, neka vas prati Božji blagoslov, zagovor Presvete Bogorodice Djevice Marije Snene, svetoga Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, svetoga Kvirina, našeg biskupijskog zaštitnika i blaženoga Alojzija Stepinca, mučenika za svetu vjeru i naš hrvatski narod!

Pozdravljamo vas: Mir i dobro!

Vaši svećenici:
pater  Artur Makara i vlč. Mato Draganović