ZAKLADA IVANOVA KUĆA (ZIK) je inspirirana na životu sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 25.06.1864. u Zbjegovači, selu nedaleko Kutine u Hrvatskoj. U dobi od 23 godine, nakon što je izučio postolarski zanat, ušao je u mladu Družbu Sinova Bezgrješnog Začeća (CFIC) u Rimu, koju je osnovao blaženi Luigi Maria Monti 1857. godine u bolnici Santo Spirito in Sassia, nedaleko bazilike svetog Petra. Sinovi Bezgrješnog Začeća u Katoličkoj crkvi laička su Družba čija je karizma inspirirana na prispodobi o Milosrdnom Samaritancu: biti bližnji!

Pomoć bolesnima i mladeži u potrebi – dva su cilja koja Družba ostvaruje u više od 20 zemalja diljem svijeta: u Europi, Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Sjevernoj Americi.

Najvjerniji tumač Utemeljitelja, Ivan, u Družbi je dobio ime Bonifacije (u to vrijeme redovnici su mijenjali imena); njegova prvotna briga bila je pomaganje bolesnima i odgoj mladih redovnika. Umro je u Rimu 4. studenog 1897. kao učitelj novaka od tuberkuloze u dobi od 33 godine na glasu svetosti. Puno puta pokušalo se započeti proces za beatifikaciju i kanonizaciju, ali tek 13. svibnja 2016., Rimska biskupija, nadležna za stvar, službeno je započela Kauzu za njegovu beatifikaciju i kanonizaciju.

ZIK je osnovana upravo u svrhu da se u Hrvatsku, njegovu Domovinu, donese duh Ivana Bonifacija. Zato ZIK ima za ciljeve:

  • Razvijanje volonterstva radi promicanja društvene solidarnosti te pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te članovima njihovih obitelji, pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanje radi prevencije bolesti i , promicanja zdravlja.
  • Pružanje financijske pomoći mlađim punoljetnim osobama koje dolaze s područja zahvaćenih prirodnim nepogodama te pomoći volontera i stručnih osoba u postupku njihovog socijalnog uključivanja u društvo. San ZIK-a je izgraditi Dnevni centar u Kutini, Moslavina, za starije osobe koje pate od različitih demencija s posebnim osvrtom na Alzheimerovu bolest. Centar će biti opremljen s 20 mjesta za posebnu pomoć olakšavanja „bremena” obitelji koje imaju bolesnike pogođene različitim demencijama. Globalna žurna potreba s obzirom na Alzheimerovu bolest potaknula nas je misliti na Ivana Bonifacija, koji se u svom kratkom životu posvetio bolesnima i koji je imao izvanrednu sposobnost empatije prema njima.

Više o ZIK-u možete pronaći ovdje.