Susreti zajednice Cenakul četvrtkom u 19 sati.


Cenakul/Svećenički marijanski pokret

U Svetom pismu “caenaculum” je dvorana gdje je Isus okupio svoje apostole na Posljednju večeru i gdje su se apostoli sabrali na molitvu s Marijom i nakon devet dana primili Duha Svetoga u obliku gorućih jezika.

Cenakul pruža zavidnu priliku da se ostvari iskustvo zajedničke molitve i življenog bratstva, te su od velike pomoći svima u nadvladavanju sumnji i teškoća, da bi se odvažno napredovalo na zahtjevnom putu posvete.

Između svećenika koji su preuzeli zadaću da okupljaju subraću, izabrani su odgovorni za Pokret na nacionalnom, regionalnom i biskupijskom nivou. Od odgovornih iz svih naroda stižu veoma utješni izvještaji u kojima uvjeravaju kako se Cenakuli sve više razvijaju.

 

Sastav Cenakula

Sastav Cenakula je veoma jednostavan. Po ugledu na učenike koji su se sastali s Marijom u jeruzalemskom Cenakulu, u Cenakulima se sastaje iz tri razloga:

  • Da bismo molili s Marijom

Cenakuli moraju biti prije svega molitveni susreti. No ova molitva mora se obaviti s Marijom. Zato je zajednička značajka svih Cenakula moljenje sv. Krunice. S Krunicom pozivamo Gospu da se pridruži našoj molitvi, molimo zajedno s njom, a za to vrijeme Ona sama otkriva dušama otajstva Isusova života.
„Vaša Krunica, koju molite u Cenakulima udovoljavajući hitnom zahtjevu svoje nebeske Majke, jest kao golemi lanac ljubavi i spasa, s kojim možete obaviti osobe i situacije, pa čak i utjecati na sve događaje svoga vremena. Molite je i nadalje, umnožite svoje molitvene Cenakule.“ (7. listopad 1979. br. 184.)

  • Da bismo živjeli posvetu

Za vrijeme Cenakula moramo se međusobno pomagati da bismo živjeli posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu. Evo kojim putem treba ići: privikavati se da gledamo, osjećamo, ljubimo, molimo i radimo onako kako je to činila Gospa. To ćemo najbolje učiniti kroz razmatranje poruka iz knjige. Nije u duhu Cenekula da ga provedemo u slušanju učenih predavanja ili u razmjeni mišljenja o kulturnim zbivanjima, inače smo u pogibelji da se udaljimo od one atmosfere jednostavnosti i prisnosti po kojoj su naši susreti tako plodni.

  • Da bismo ostvarili bratstvo

Napokon smo svi u Cenakulima pozvani da iskustveno ostvarujemo autentično bratstvo. Nije li to jedno od najljepših iskustava koje se uvijek u svakom Cenakulu ostvaruje? Koliko se više moli i daje prostora djelovanju Gospe, toliko se više osjeća porast u međusobnoj ljubavi.

„Zašto vas želim sjedinjene u Cenakulu sa mnom? Zato da bih vam pomogla da se volite i da živite u pravom bratstvu, u društvu Majke. Potrebno je danas da se moji svećenici poznaju, da se pomažu i da se uistinu vole, da budu kao braća koju je Majka okupila. Danas za moje svećenike ima odveć samoće, previše napuštenosti. Ne želim da budu sami: neka se pomažu, neka se ljube, neka se svi osjećaju i budu uistinu kao braća.“ (17. siječnja 1974. br. 34.)

Protiv pogibli samoće, koja se danas naročito osjeća i koja je pogibeljna za svećenike, evo lijeka što ga Gospa nudi: Cenakul, gdje se sastajemo s Njom da bismo se mogli upoznati, ljubiti i pomagati kao braća.

Molitvena forma Cenakula

  1. Zaziv Duha Svetoga
  2. Molitva svete Krunice
  3. Molitva za Papu (Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu)
  4. Čitanje i razmatranje poruke
  5. Posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu