Postupak prijave sakramenta ženidbe

Prije svega, važni je znati da ženidba nije samo ugovor, nego među krštenima ima novu dimenziju koju može shvatiti samo onaj tko vjeruje: ženidba je i sakrament. Ženidbeni savez, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru ženidbenih drugova te k rađanju i odgajanju potomstva, Krist Gospodin uzdigao je među krštenima na dostojanstvo sakramenta. Bitna su svojstva ženidbe jednost i nerazrješivost, koja u kršćanskoj ženidbi zbog sakramenta zadobivaju posebnu čvrstoću (usp. kan. 1055/1056). Više o bitnim svojstvima ženidbe možete pročitati ovdje.

Prijave za sakrament vjenčanja mogu se učiniti za vrijeme uredovnog vremena župnog ureda.

  1. Javite se, oboje, župniku zaručnice ili zaručnika, već prema tome u kojoj se župi želite vjenčati, kako bi proveo postupak za ženidbu. Bilo bi dobro javiti se oko 6 mjeseci prije vjenčanja radi dogovora.
  2. Kako bi se što bolje pripravili za život u kršćanskom braku, potrebno je pohađati zaručnički tečaj. Po završetku tečaja ćete dobiti potvrdu o obavljenom tečaju koju ćete donijeti župniku koji vas priprema za vjenčanje. Raspored zaručničkih tečajeva u Sisačkoj biskupiji (Popovača, Galdovo) možete vidjeti ovdje, a raspored zaručničkih tečajeva u Zagrebačkoj nadbiskupiji ovdje.
    Preporučujemo tečaj obaviti što ranije (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), kako ne biste u zadnji trenutak morali sve obaviti (zaručnički tečaj, prikupljanje crkvenih i državnih dokumenata, postupak za vjenčanje, ozivi na svetoj misi prema mjestu stanovanja te sve vaše ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja.
  3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je donijeti krsni list (vrijedi 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni kako bi se utvrdilo slobodno stanje zaručnika. Ukoliko ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih.
  4. Iz Matičnog ureda potrebno je donijeti potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (potvrda vrijedi 3 mjeseca).
  5. Ako niste primili sakrament svete potvrde (krizmu) možete sklopiti sakrament ženidbe, ali nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde. Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme u dogovoru sa župnikom obavite pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde i tako steći uvjete koji su potrebni da možete kumovati kod krštenja ili svete potvrde.